28 juni 2014

Lekker Lees Weer 3# ♥ Het Rosie Project ♥

Zoals ik in Lekker lees weer 2# al verteld heb, lees ik op vakantie redelijk veel. In Portugal heb ik 2 boeken uit gelezen en ben ik met de 3e begonnen.

Het 2e boek dat ik in Portugal las was ; Het Rosie project. Dit boek kocht ik net voordat ik naar Portugal ging en was hier heel benieuwd naar.
Ik moet zeggen dat het een redelijk dik boek is, en ik had ook verwacht dat ik dit boek niet helemaal op vakantie uit zou lezen, toen ik begon was er niet veel aan deze gedachte verandert er staan redelijk wat ‘universitaire - begrippen’ in het boek. Maar toch was het boek sneller uit als verwacht. Ik kon het boek niet wegleggen, dus logisch dat ik hier een  ‘Lekker Lees Weer’ van maak.





ISBN
978 90 218 0871 0
Titel & Schrijver
Het Rosie Project – Graeme Simsion
Paperback/hardcover
Paperback
Aantal pagina’s
333
Uitgeverij, drukversie & drukjaar
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2013
Taal & genre
Nederlands,
Beschrijving
Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader – een zoektocht waar Don haar misschien bij zou kunnen helpen.


Je kruipt in de huid van Don, een genetica docent die een gestructureerd leven lijd. Don doet het liefst alles op uur en tijd – lees; 94 minuten, 113 minuten etc- . Hij houd niet van veranderingen. Voor mij zijn dit herkenbare eigenschappen; autisme. Don weet echter niet dat hij autistisch is. Zelfs als hij een lezing moet geven over het Syndroom van Asperger, komt de gedachte niet in hem op dat hij dat ook wel eens zou kunnen hebben.
Mensen met autisme, vooral Asperger, staan bekend om het communicatie - probleem. Zelf heb ik ook Asperger dus veel dingen zijn herkenbaar voor mij.
Don heeft welgeteld 2 vrienden. Gene, zijn collega, en Claudia, de vrouw van Gene.  Voorheen heeft hij ook nog 2 vrienden gehad, of meer vriendinnen. Zijn zus, die is omgekomen en zijn buurvrouw Jasmine, waarvan de echtgenoot in een verzorgingstehuis zat omdat hij aan het dementeren was.

Dit boek is ontzettend grappig, en voor mensen met autisme herkenbaar. Don laat me lachen, maar ook huilen. Het is een lieve man die zelf vrij ‘simpel’ over het leven denkt. Overal zoekt hij een wetenschappelijke reden achter.

Doordat Don moeite heeft met sociale contacten lukt het hem niet om een partner te vinden. Hij start ‘Het echtgenoten project’ om situaties als ‘Het Arikozenijs Fiasco’ te voorkomen.
Hij maakt een simpele 16 pagina’s tellende vragenlijst om zo zijn ‘match made in heaven’ te vinden.
Op een dag meld Rosie zich bij hem, in zijn kantoor. Rosie is bijna alles wat Don níét wil. Maar Rosie wil hulp, zijn hulp. Rosie is namelijk opzoek naar haar biologische vader, de vader waarmee ze is opgegroeit lijkt namelijk in niets op haar. Don moet hierbij helpen. Don start ‘Het vader project’. 

Dit boek is echt heel lief geschreven en er komt een vervolg *YAY lucky me* . 'Het Rosie Effect' dit boek is vanaf 24 oktober te koop en wanneer ik dat uit heb komt er ook weer een boek revieuw over. 

Liefs, 
Eline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten